20/09/2021

Bulk doet zijn intrede in de schoonmaakafdeling met Ecover!

 

Onze nieuwe dienst Bulk for Brands ondersteunt sinds een jaar de merken bij hun overstap naar bulkdistributie in de heilzame logica van de kringloopeconomie: een initiatief waarnaar de consument op zoek is!

Ecover zet zich al lang in om zijn ecologische voetafdruk te verkleinen en is nog een stap verder gegaan met onze oplossing voor bulkdistributie, die rechtstreeks in de rekken is geïntegreerd.

Na de implementatie van onze oplossing in 8 winkels in 3 landen, heeft het merk veel ambitie voor de toekomst om deze positieve impact te vermenigvuldigen! Tom Domen, Hoofd Innovatie, vertelt in dit interview over de weg die we zijn ingeslagen:

Groothandelsdistributie van het merk Ecover, begeleid door Jean Bouteille

Kunt u uw merk en zijn geschiedenis voorstellen?

Tom Domen: Bij Ecover is het onze missie om leiding te geven aan wat wij noemen de "Schoonmaakrevolutie". die 40 jaar geleden begon, in 1979! We zagen de impact van alledaagse producten op het milieu, vooral schoonmaak- en onderhoudsproducten, vanwege de specifieke chemische stoffen die werden gebruikt (impact op rivieren, oceanen, waterleven, algen).

Wij besloten een alternatief aan te bieden met producten die niet alleen zijn ontworpen om schoon te maken, maar ook om milieuvriendelijk te zijn door na te denken over het einde van hun levensduur . Wij zijn begonnen als pioniers met een nieuw soort chemie: het ontwikkelen van producten die weinig impact hebben, gemakkelijk te gebruiken, op plantaardige basis en gemakkelijk biologisch afbreekbaar zijn. Wij hebben deel uitgemaakt van een beweging die onze industrie geleidelijk zal veranderen.

"Uiteindelijk realiseerden we ons dat het einde van de levensduur van chemicaliën niet de enige zorg was, we wilden ook nadenken over het einde van de levensduur van verpakkingen!"

Het begon met recycleerbare flessen gemaakt van plastic verzameld op stranden, rivieren en stromen, zodat elk van onze flessen gemaakt is van gerecycleerd materiaal. Maar ons ultieme doel is bijvullen!

Portret van Tom Domen, innovatiemanager bij Ecover
Tom Domen Innovatiemanager - Langetermijninnovatie bij Ecover

Wat waren uw verwachtingen aan het begin van het project?

Tom Domen: Onze prioriteit was een oplossing te vinden die geschikt was voor de kleinhandel, het opladen beschikbaar te maken voor de massamarkt en iets te hebben dat echt eenvoudig en schaalbaar was . In het begin hadden we ook verkeerde verwachtingen: we dachten dat we voor de detailhandel iets heel geavanceerds en geautomatiseerds nodig hadden dat alles voor de consument zou doen. Dat was de geest toen we begonnen, maar ik realiseer me nu dat we iets te complex wilden. Wij hebben ervoor gekozen wasmiddel, afwasmiddel, allesreiniger en wasverzachter in bulk aan te bieden.

 

Waarom heb je gekozen om met ons samen te werken?

Tom Domen: Wij beseften dat ons systeem concreet, haalbaar en schaalbaar moest zijn. Jean Bouteille hadervaring in de winkel. We hebben in die tijd wat machines gebruikt. We hadden andere aanbiedingen en proeven parallel met Jean Bouteille. Eén ervan was volledig geautomatiseerd, maar in het begin hadden we met allemaal dezelfde problemen. Het was een mislukking, maar ook de beste leerschool: de technologie was uiteindelijk te complex met de pomp en we moesten teruggrijpen naar de zwaartekracht. Het goede nieuws: de consument was enthousiast over het feit dat hij bulk beschikbaar had in zijn winkel. Het was dus belangrijker om iets eenvoudigs en robuusts te hebben dan iets geavanceerds met frustrerende technische problemen.

"Jean Bouteille kwam terug met een nieuw voorstel dat werkte en we kozen ervoor om met u samen te werken als een belangrijke partner. Ik ben echt blij met de reis die we hebben gemaakt. Voor mij maken inspanning, leren en mislukken deel uit van het innovatieproces. Dit was een zeer interessante test: consumenten en winkels hebben behoefte aan een flexibel en intuïtiefsysteem. "

Dus waarom Jean Bouteille? Het is destart-up aanpak die je hebt! Je hebt minder processen en meer motivatie om je aan te passen en uitdagingen aan te gaan. Bij andere bedrijven, krijg je iets geleverd en dat is het dan. Je bent altijd snel opgewassen geweest tegen uitdagingen. Je leert van je fouten en je verbetert altijd je oplossing

Een consument helpt zichzelf aan de Ecover bulkautomaat

Vertel ons eens, wat waren de fases van dit project?

Tom Domen: Zoals eerder gezegd, moesten wij de eerste machines vervangen door het handmatige systeem. Je hebt een nieuw op zwaartekracht gebaseerd systeem ontwikkeld. U wist ons en de winkeliers ervan te overtuigen dat dit de beste oplossing was. Je hebt ons geholpen om de juiste argumenten voor de winkels te vinden. 

"Wij vonden uw instelling erg goed: zeer goede energie, flexibiliteit, reactievermogen, goede ondersteuning, ook al was het veel om te verwerken voor een klein team en hadden we aanvankelijk wat problemen. Nu heb je meer mensen aan boord die veel helpen en het werkt echt. Uw service is zelfs meer gestructureerd nu gestructureerd en wordt voortdurend verbeterd (zowel op het gebied vanondersteuning als technologie)."

Wil je een verhaal? Het was een grote verrassing dat het tweede systeem zo snel werd ontwikkeld en in de winkels werd ingevoerd! Het duurde slechts twee maanden van het idee tot de eerste proef! De samenwerking was zeer hecht tussen ons, met wekelijkse vergaderingen en zelfs extra vergaderingen. Om dit te bereiken hebben wij als een"driehoeksteam" gewerkt: wij, u en de pilootwinkels. Het is niet altijd makkelijk, maar het is ons gelukt! We kennen elkaar nu goed!

Wat is de eerste feedback van winkels en consumenten?

Tom Domen: De consumenten zijn fan van de refill en het concept. De grootste uitdaging was om iets te hebben dat werkt, anders is het frustrerend en verliest de winkel omzet. Nu werkt de oplossing goed en biedt zij een goede gebruikerservaring. Het ontwerp wordt ook zeer gewaardeerd. Het was verbeterd na de eerste proef en schoonmaken is gemakkelijk.

We hebben nog nooit zoveel goede feedback gehad als op deze laatste oplossing sinds we aan bulk begonnen te werken! Aan de andere kant hebben we nog niet genoeg inzicht en resultaten over de verkoop, maar voor het ogenblik is het veelbelovend.

"Uw systeem is echt flexibel voor schapindelingen: je kunt hetaan veel verschillende winkels aanpassen (beschikbare ruimte, schapindeling). Flexibiliteit en eenvoud zijn de beste eigenschappen van uw oplossing. Hij kan worden aangepast aan alle soorten vloeistoffen. Het heeft de potentie om de standaard te worden voor alle distributie van bulkvloeistoffen."

Stap 5 Bulk voor Brands project

Welke andere acties onderneemt u om uw milieu-impact te verminderen?

Tom Domen: We hebben 3 gevechten te strijden om onze impact te verminderen:

  • tegen plastic Het refill-initiatief is het beste antwoord op dit probleem. Na deze proeffase zijn we klaar om op grotere schaal te gaan werken. Ons doel is om klantenshops te vinden die hun impact & locaties willen vermenigvuldigen en niet slechts één test willen doen. Volgende projecten: We denken er ook over om over te schakelen op glazen flessen voor verpakkingen, en werken aan de concentratie van onze producten, om minder plastic en water te gebruiken.
  • tegen textiel- en modeafval: Textiel is een belangrijke categorie van afval, wij stimuleren duurzame kleding en wassen om onze kleding langer mee te laten gaan. Dit is een onderwerp dat we willen aansnijden om de zorg voor onze kleren aan te moedigen. "Bescherm je kleren en gebruik een goed wasmiddel". Wij zijn ook begonnen samen te werken met tweedehandswinkels om de consumenten aan te moedigen daar te gaan winkelen.
  • tegen voedselverspilling Ons nieuwste doel is organisch/voedselafval om te zetten in ingrediënten (voedselafval zoals koffiedik of bakolie, maar ook CO2 die wordt afgevangen op onze productielocaties): we zijn overgestapt van een op olie gebaseerde industrie naar een op planten gebaseerde industrie (zo duurzaam mogelijk). Ons einddoel is organisch/voedselafval om te zetten in ingrediënten (voedselafval zoals koffiedik of bakolie, maar ook CO2 dat wordt afgevangen op onze productielocaties).
De inzet van Tom Domen, innovatiemanager bij Ecover

Een paar woorden tot besluit?

Tom Domen: Ik beveel Jean Bouteille ten zeerste aan: mijn hoop is dat Jean Bouteille de standaardzal zetten voor de distributie van bulkvloeistoffen voor elk type winkel.

U hebt nog steeds degeest van een start-up, maar tegelijkertijd biedt u een echt professionele oplossing. Deze combinatie kan voor iedereen werken en zal er ongetwijfeld voor zorgen dat uw bedrijf in de komende jaren een hoge vlucht neemt. Tot slot wil ik het hele team hartelijk danken voor het geweldige avontuur dat we samen hebben beleefd!

 

Jean Bouteille: Nogmaals bedankt Tom voor je vertrouwen, het was een geweldige uitdaging voor onze teams!

Video demonstratie:

Hoe werkt het in de praktijk? Alles is opgezet om de consument te begeleiden, maar ook om het leven in de winkel te vergemakkelijken. Francois Moignet, onze brand manager, laat u in deze video zien hoe u deze afdeling voor vloeibare bulk op een eenvoudige manier kunt beheren: productwissel, opvolging & traceerbaarheid, instellen van de bulkdispenser . Dus laten we beginnen?